Barcelona Guide – 6 saker du måste göra

Min mini guide till Barcelona

Barcelona är på många sätt en fantastisk stad. Det är mycket liv och rörelse och det finns massor att göra och upptäcka. Bara en sådan sak att det är en miljonstad med en 4km lång strand. Barcelona är mycket känd för sin arkitektur. Det är en fantastiskt fin stad med en blandning av gammal och ny bebyggelse. Den mest betydelsefulla perioden för Barcelonas arkitektur var under den “katalanska modernismrörelsen”, mellan 1880-talet till 1910-talet. Den mest kände arkitekten från denna period är Antoni Gaudí med den enorma Sagrada Família och Parc Güell på sin CV.

Vad kan man då göra i Barcelona?

Allt! Men här har du 6 saker du bara måste göra!

Här kan du snabbt, enkelt och billigt boka din Barcelonaresa, gör det nu direkt!

1. Åk en turistbuss

Kan kännas jätte turistigt och dumt, men det är det bästa sättet att se hela staden. Det är också väldigt smidigt att under resan kunna hoppa av och på bussarna som man vill. De går väldigt ofta och du får åka hur mycket du vill på en biljett.

Turistbussarna går på 3 olika linjer och de tar kanske 4h att åka alla 3. Det är en röd linje som åker genom de norra delarna av Barcelona, hit tar man sig inte så mycket annars, du ser en del av universitet, några verk av kända arkitekter och Camp Nou – Barcelonas fotbolls stadium med plats för 90 000 åskådare! Den blåa linjen som går genom de centrala och västra delarna. Uppifrån bergen får man en fantastisk vy över staden, här rekommenderas att hoppa av och kika lite. Den gröna linjen är den kortaste och kör igenom de nya kvarteren i öster. Det är ett gammalt industriområde som gjorts om till lite finare bostadsområden. Knalla runt lite här där det inte är så värst mycket turister. Det finns en häftig park och området har en egen rambla.

En endags biljett kostar 20€ per person, man kan även köpa en 2-dagars biljett för 26€ om man vill se mycket sevärdheter. Med biljetten får man även ett rabatthäfte med rabatter på en del sevärdheter. En del är bra en del värdelösa, men ta en titt i det i alla fall. Lättaste sättet att hitta en buss är på Plaça de Catalunya där både den blåa och den röda linjen passerar.

2. Strosa runt och ta en picknick i Parc Güell

Parc Güell är en av Guadís största och mest kända verk. Det är en jättestor park med skogsområden och mer parkliknande delar. Parc Güell ligger en bit från Barcelonas centrum. Du kan komma dit med metron eller med turistbussen. Kommer du med turistbussen är det en enorm backe upp och så kommer du fram till entrén till parken, i backen passar det perfekt att stanna på en bar och dricka en öl och äta lite lufttorkad skinka. Om ni tänker ta metron (station Vallcarca) så se till att ha inhandlat en härlig picknick innan ni kommer komma till ett skogsparti som är perfekt för en picknick. Prova till exempel den stora marknaden på La Rambla, det är ganska dyrt men en härlig upplevelse med massor av färsk frukt och annan mat.


Kommer ni från bussen så ser ni direkt ett gäng hus och en stor terass i sann Gaudí-stil. De inrymmer ett museeum och en liten butik. I trappan upp till terrassen så finner du Gaudís kända groda, den som finns med på många guideböcker och kartor. Ett mycket populärt fotograferingsställe. Men gå istället upp ovanpå terrassen och köp en glass i kiosken och titta på utsikten. Försök sedan följa prommenadvägarna ända upp på toppen av berget, här har ni en magnifik utsikt över hela Barcelona och havet. Här hänger ofta många äldre Barcelonabor. Se till att ha sparat lite vin och sitt och njut i solen en stund!

Att strosa i parken kostar inget. Vill man gå på museet så får man slänga fram några mynt. Men den största upplevelsen här är de som är gratis. Handla picknicken innan ni ger er av mot parken, det är skönast att ha det gjort, glöm inte vinet och ölen! Att åka tunnelbana i Barcelona är billigt, 10 resor kostar ca 70kr.

3. Bada och drick öl på den långa stranden

Barcelona har en strand på 4km! Den är kantad av ölstånd och restauranger. Stranden är i princip alltid full. Det är minst folk på morgonen och på vardagseftermiddagar. Enklaste sättet att komma till stranden är att åka med metron till Barcelonetta och följa strömmen. Det är den stranden som ligger närmst stan. Se till att köpa på er vatten, öl och något att äta på affären som ligger strax innan stranden. Det finns restauranger och barer på stranden men de är väldigt överprissatta.

Det går att hyra solsängar och parasoll, de kostar 5€ styck men det kan vara rätt skönt att slippa all sand och skydda sig från solen en stund, se till att ni får ett kvitto när ni betalar.

Om ölen tar slut så kan man köpa ny av gubbarna med kylväskor eller så går man till närmsta bar. Man kan också få massage av thailändskor för några euro, de är väldigt irriterande och tjatar på en, men köp bara om du verkligen vill bli hammrad på ryggen.

Se till att stanna på stranden hela dagen! Tröttnar ni på att bara sola så ta en sväng förbi barerna.

4. Gå upp i Sagrada Família

Sagrada Família är Antoni Gaudís största verk, byggnationen påbörjades 1882 och håller fortfarande på. Den beräknas vara klar runt år 2026. Gaudí ägnade 40år av sitt liv åt detta projekt, när folk frågade varför det skulle ta sådan tid lär han ha svarat “My client is not in a hurry”. Över 2 miljoner människor brukar årligen besöka katedralen och det gör det till en av Spaniens mest besökta attraktioner.

Tidigare fick man gå upp för de väldigt slingriga trapporna i de höga tornen. De är avstängda nu och man får istället åka en hiss upp för att titta på utsikten och katedralens övre delar. Det här är något man måste göra, det är en otrolig utsikt uppifrån och en enorm upplevelse att vara där.

Du kommer till Sagrada Família antingen med turistbussen eller med tunnelbana till stationen som heter Sagrada Família. April-September har de öppet mellan 9 och 20 och annars mellan 9 och 18. Att gå in i katedralen kostar 10€, har ni rabatthäftet från turistbussen sparar ni 1€. Sen får man betala extra för att åka upp i tornen och det kostar 2,5€. Bygget av katedralen är finansierat av biljettintäkter samt anonyma donationer, så genom att besöka katedralen så bidrar du till att få den färdig.

5. Titta på folk och äta glass i hamnen

Det här är ett av de bästa gratisnöjena i Barcelona. Oavsett om det är mitt på dagen eller på kvällen är det mycket liv och rörelse. Det är kantat med restauranger och det ligger alltid massor med båtar här. Det brukar stå folk och sälja grejer på gatorna och det är vanligt med duktiga gatumusikanter man kan stanna och lyssna på. Det finns ett relativt nybyggt köpcentrum på en pir, Maremagnum.


Här kan man shoppa äta och dricka. Det finns snabbmatsrestauranger och lite finare middagsrestauranger. Runt i det här området kan man promenera en lång stund och njuta av solen. I ena hörnet av Maremagnum har Häägen-Dazs en glassbar, här får man grymt god glass. Bestämmer man sig för en ordentlig glass här är inte nöjet gratis längre, men det är betydligt godare!

6. Se gatuartisterna på La Rambla

La Rambla är egentligen en ganska tråkig gata. Det är mest turister och dyra restauranger. Butikerna som kantar gatan är heller inget speciellt. Det finns bara två anledningar att gå här. Den första är för att det är en av vägarna ner till hamnen och den andra är gatuartisterna som håller till här på kvällarna. Det är en uppsjö av olika typer av artister. Allt från de som står jättestilla och bara rör sig när de får pengar till clowner och målare. Personligen tycker jag inte att de stillastående artisterna är så häftiga, men i Barcelona har vissa gjort till sin grej att skrämma folk och att säga roliga saker. Det har blivit mer artisteri av det hela.


Det är mycket mer intressant. En vanlig kväll på La Rambla ser du flera roliga artister. Se bara upp så att du inte blir skrämd och får hela gatan skrattandes åt dig. Det kan här vara motiverat att sätta sig på en uteservering och titta på folk som går förbi och hoppas på att en clown kommer och roar er. Ett stort glas sangria passar alldeles utmärkt här. Det är förhållandevis dyrt men det kostar inte en förmögenhet, en större sangria kostar 5-6€.

Det finns också många målare och tecknare som håller till på La Rambla, folk som spraymålar och folk som gör karikatyr teckningar. De här artisterna är också väldigt roliga att titta på, många av dem är verkligen duktiga!

En kväll på La Rambla behöver inte kosta något, men tycker ni att en artist är väldigt skicklig så är den såklart värd några kronor. Om ni sätter er på en uteservering så se upp för de konstiga människorna som vill göra saker åt er. Det konstigaste jag varit med om var en kvinna som skulle klippa vår siluett ur ett papper. Om de skulle komma och försöka sälja eller kräva er på pengar så ignorera dem bara. Se också upp för ficktjuvar, då La Rambla kryllar av turister så finns det ofta många ficktjuvar här.

När Du kommer hem tycker jag att du skall framkalla dina bilder, här får du 100 gratis!

Rel: AB, svd, i

19 thoughts on “Barcelona Guide – 6 saker du måste göra”

 1. Hej Sophia,

  Ha det så roligt, är inte ett dugg avundsjuk…:)

  Kom på en till bra sak att känna till. Om man vill gå in i Sagrada så brukar det vara någon timmes kö och det är inte så jätteskoj i värmen. Då kan man köpa biljetter till katedralen i maskiner som ser ut som bankomater.
  De är gula och lite större än en vanlig bankomat. Leta efter skyltar med ServiCaixa och de ser ut engefär såhär: http://www.catalunyapress.cat/es/img2/2010/08/servicaixa9.jpg har man köpt biljetterna där så har man en inträdes tid och då är det bara att glassa förbi hela kön :)

 2. Superbra information! Vi åker snart med familjen. Har läst om att akvarium nera i hamnen. Något som du känner till?

  Hälsningar Lotta

 3. Hej Lotta,

  Ja det finns ett akvarium nere i hamnen. Det är bara att gå på Ramblan ner till hamnen och så ligger akvariet precis brevid det stora köpcentret Maremagnum. Jag har varit där 1 gång och det var faktiskt riktigt bra. Det brukar vara ganska lång kö där men man kan köpa biljetter på andra ställen än bara vid entrén. Tex. så går det att köpa biljetter till akvariet i det utkikstorn man går förbi på vägen ner mot hamnen, Estatua de Colón. Det är ett gäng lejonstatyer runt ett högt torn och i det tornet kan man åka upp för att få lite utsikt. Där brukar det inte vara så lång kö till biljetterna så köp biljetterna till akvariet där och passa på att åka upp och få lite utsikt :).

  Ha en trevlig resa!

 4. Jag vill också tacka för en mycket bra info om staden. Informativt, kortfattat och personligt.

  Tack :)

 5. Hej,
  och tack för bra tips!

  Vi ska åka till Barcelona med jobbet i slutet av mars. Jag har googlat en del för att få just tips om vad man SKA se och göra när man är där. Jag har hittat en hel del och din lista är klockren, jag ska försöka få med de flesta punkterna :) Vad jag inte hittat tips på är någon lokal pub/restaurang där man kan lyssna på live-band (och dricka öl :)). Är det något som du känner till och kan tipsa om?

  Mvh Sofia

 6. Hej Sofia,

  Ha det så roligt i en av Europas bästa städer :)

  Jag har tyvärr inget sådant bara tips men det finns pubar och restauranger överallt så ni hittar nog något ni gillar. När ni gjort det så får du gärna tipsa om det här.

 7. Åker nu på torsdag =)))))ska hälsa på en kompis. Hon jobbar lite under tiden medans man är där, så detta var riktigt sköna tips på vad man kan göra under dagarna. Så tack så hjärtligt för det.=)

  Mvh//Sandra

 8. Hejsan! Tack för bra info , vi åker ner den 13 februari. Tänkte höra om du vet ngt om det är många saker som håller stängt i februari? Går turistbussarna året om trots att det inte är högsäsong? Vet du ngt om hur vädret är i februari? Prognoserna ser nämligen inte så ljusa ut. Brukar det vara ngn karneval eller dylikt i Barcelona under februari?

  Tack på förhand :)

 9. Hej Daniel!

  Vi på SBS Radio, Mixmegapol och Rockklassiker dra på kick off nu på fredag,2012-01-03. Vi är över 150 pers, Vi har lite fritid så de blir nog den röda bussen. Tack för bra tips.

  Mvh Nicklas

 10. hej!

  Ska åka med en klass ungdomar från Sverige. Kan du rekommendera ngt disco i närheten av Barceloneta?

  mvh,
  Anna

 11. Toppeninformation, vi ska dit nu i oktober och vi ska göra alla saker på din “to do lista” Tack för tipsen! Sabina&Henrik

 12. Hej
  är i Barcelona nu här är ca 14 grader och det fullkomligt öser ner. Hade inte det med i
  Planen.Det får bli shopping o mycket fika:-).
  Häls
  Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>