Amortera vs. Bankkonto

Nu har jag börjat fundera på det här igen…vi har ett ganska litet lån på vår lilla lägenhet och vi har sista tiden amorterat ca 6k/månad. Amortering är ju helt klart den tråkigaste formen av sparande, man ser inte att pengarna ökar och även om man varje månad blir av med 6000 spänn så minskar ju inte månadskostnaden på lånet speciellt mycket. Men det är klart att ha ett litet lån och det är ju rätt skönt om man någon gång skulle lyckas med att vara skuldfri.

Nu är det väl så att nästa projekt kommer vara att köpa oss ett hus. Då vill man ju köpa när det är bästa läget, samtidigt som man inte vill sälja när det är sämsta läget. I den perfekta världen så skulle man alltså ha kvar lägenheten när man köper hus och säljer den vid ett senare tillfälle. Med detta i åtanke så är det ju kanske dumt att lägga pengar på amortering när man kanske istället borde lägga dom på hög till kontantinsatsen för huset. Vår lägenhet kommer inte vara några problem att hyra ut under en period och inte heller att få hyra ut den till en summa som täcker våra kostnader för den.

Att amortera på lånet ger ju så att säga en ränta på räntesatsen på lånet, vilket idag är mindre än vad jag får i sparränta på sparkontot. Vilket gör att det både på kort och lång sikt är en rätt dålig affär att amortera.  

Ibland är det rätt bra att skriva ner saker och läsa det. För det finns ju ingen rimlighet i att läsa det här och sen fortsätta amortera som vi gjort. Perfekt!

One thought on “Amortera vs. Bankkonto”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>