Är kicken bättre?

Det har ju blåsts upp väldigt stort det här med att IF Metal “öppnar för lönesänkningar“, det har skrivits mycket om detta i alla tidningar med rubriker som “Så mycket kan din lön komma att sänkas” och “Lönesäkningar i industrin”.

Arbetstidsförkortning

Egentligen är det arbetstidsförkortning det handlar om. Det handlar inte om att göra samma jobb för mindre pengar, utan att göra mindre jobb för mindre pengar. Alternativet till detta är ju att göra inget jobb för mindre pengar. Det kanske skulle kännas bättre, men förhoppningen är ju att arbetstiden kommer öka igen när industrin fungerar “normalt” igen. Det är också under en begränsad tid, avtalet gäller bara fram till 31 mars 2010.

Typiskt fackligt

Facket handlar ju om lika för alla, lika lön, lika villkor osv. Är det inte då rimligt att smällen tas av alla fackanslutna istället för av bara några få som då skulle få sparken? Mario frågar sig “vem ska betala mina räkningar“, ja, vem skulle betala Marios räkningar om han fick kicken? Jag tycker att det här är helt rimligt och korrekt agerat, alla håller såklart inte med. I Metro citeras tex. Harry Rantakyrö “– Vi är helt emot alla former av lönesänkningar, för den här uppgörelsen gäller förstås inte direktörerna, säger han till TT“, det lustiga i detta är ju såklart att direktörerna antagligen inte är fackanslutna och inte får ta del av de fördelar som facket kan ge.

AB, SVD, if metall, lönesänkning, va1, I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>