Besök på Oaxens Skärgårdskrog

Den 1:a juli begav jag, Christin och två vänner oss till Oaxen för att äta på en av Sveriges och även världens bästa krogar. 2010 delade de förstaplatsen med Mattias Dahlgrens Matsalen i Whiteguide. I år placerade de sig på plats 42 i världen så det är en riktigt bra krog även om de inte har några stjärnor i Guide Michelin. Anledningen till detta är att de slöa fransmännen som gör Guide Michelin inte orkar åka ända ut till Oaxen.

Det här var menyn vi åt:

  • Inte på menyn: Chips av grisöra, nån rotfrukt samt potatisstärkelse.
  • Inte på menyn: En simtur runt ön, lite annat jox och slånbärslav med kantarellkräm.
  • Inte på menyn: Vaktellägg injicerade med varm grädde toppade med knaprigt fläsk.
  • Vildörtsmarinerad vildöring med varm spetskålskräm, hasselnötssmör & sorbet på Gotlandstryffel.
  • Enrisflammad rådjurstatar med stenbitsrom, hackad picklad fänkål & kantarellmajonnäs.
  • Björkrisbakad torskkind med bondbönsoppa samt spicken sill, gäddrom & äggsmör på knäckebröd.
  • Inte på menyn: Saltbakad palsternacka.
  • Piggvar på ben med läpp & tunga från torsk, dillkryddad ragu på mangold & hjärtmussla samt stekt sallat samt sprucken morotspuré.
  • Lättrökt klar köttbuljong & svamproyal med öländska citronbönor, fryst ostron & Oaxens lufttorkade fläskkarré.
  • Vildsvinstek med rågbrödskräm, rökt oxmärg, friterad persilja & vildoregano serverad med råstekt rabarber.
  • Ostkaka med tranbärsmarmelad, rågbröd & krasse samt bleksellerisallad & granris.
  • Drottningsylt med yoghurt & yoghurtglass samt paranötsmaräng serverad med tigerkaka flamberad i Oaxens akvavit.
  • Konfekt.

Det som det var svamp i var ingen höjdare, Christin som gillar svamp tyckte dock att det var kanongott. Torskkind är supergott och har en väldigt härlig textur, läpp och tunga gör inget om man inte behöver äta igen. Rådjurstataren var otroligt god, den var rökt en väldigt kort stund men röksmaken var väldigt intensiv. Det häftiga med sådan här mat är att det går så otroligt bra ihop. Den första rätten, med vildöring tycker jag var det allra bästa exemplet. Man börjar äta i kanterna på de olika sakerna och det smakar lite sådär, när man närmar sig mitten och tryffelsorbeten börjar smälta ner smakar allt tillsammans helt fantastiskt. Lägg till vinet och det blir till och med ännu bättre än fantastiskt.

Jag tycker att alla ska unna sig lite fine dining då och då, det är helt klart värt pengarna. Åker man till Oaxen kan man skippa att bo på deras hotellbåt, det var inte värt pengarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>