Domedagen är nära!

“USA-börsen faller 50 procent, ett oljepris på 25 dollar och nolltillväxt i Kina. Det spår den danska investmentbanken Saxo Bank i en minst sagt dyster prognos för 2009.”

Detta fann jag som första nyhet idag på DI.se. Det låter ju inte så värst skoj. Om de amerikanska börserna ska falla 50% nästa år kommer OMX falla minst 60% (det är ungefär så mycket mer som OMX har gått ner i år) då det verkar som om vi är extremt sammanlänkande.

Nu är det här säkert den allra värsta prognosen som DI kunde leta upp, det verkar ju vara lite av deras grej att skriva om elände. Sverige kommer nog dock ha en del problem de kommande åren, prognoserna säger att arbetslösheten kommer öka med 1.9 procentenhter till 8.2% under 2009 och till 9.6% under 2010, vilket är en väldigt hög siffra. BNP kommer även krympa under de två kommande åren. Man kan väl då säga att om man sitter löst på sitt jobb bör man vara ganska orolig men annars ser det ju ganska ljust ut för de som har säkra arbeten. Under 2009 kommer räntan vara väldigt låg, det pratas till och med om ytterligare sänkningar i april 2009, skatten kommer sänkas ytterligare, i snitt med 865kr / månad för privata tjänstemän. Har man ett stort lån och tjänar hyfsat blir nog 2009 ett ganska bra år ändå. Attans, jag som hade hoppats på att kronofogden skulle ha lite billiga hus åt mig under 2009/2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>