Google Analytics med IDN-domän

Jag har kommit på att Analytics inte suger så mycket längre. Eller det har väl egentligen aldrig sugit, det har bara varit knepigt att komma på hur man skall få Analytics att fungera med IDN-domäner. IDN står för “Internationalized domain name” och är en standard för att kunna ha domäner med ÅÄÖ eller andra skumma bokstäver som ñ och ü. Det fungerar som så att man kodar om domänen med något som kallas punycode och min domän daniellindström.se ser då egentligen ut såhär:  xn--daniellindstrm-7pb.se

Problemet med IDN-domäner och Analytics har varit att Analytics tycker att daniellindström.se är en felaktig domän, då måste man alltså ange xn--daniellindstrm-7pb.se istället. När någon går in på daniellindström.se som de flesta gör så känner inte analytics av att det är samma som xn--daniellindstrm-7pb.se och trackar då inte den besökaren. Vissa webläsare som Google Chrome kodar om requesten till xn--daniellindstrm-7pb.se och den besökaren trackas därför. Jag tror också att Safari gör på det här viset. Att vissa besökare dykte upp i statistiken gjorde det ännu mer förvirrande för mig.

Lösningen på det här problemet är ganska självklar och rätt enkel faktiskt. Problemet har bara varit att komma på det, funktionen används egentligen till att tracka besökare på en sida som ha flera subdomäner. Det man gör är att tala om för analytics vilken domän den skall tracka. Koden du lägger till är då:

pageTracker._setDomainName(“din-punycodade-domän.se”);

Denna läggs direkt efter raden med ditt Google Analytics ID. Raden talar helt enkelt om för analytics att det är domänen xn--daniellindstrm-7pb.se du vill tracka och då kan den matcha det mot inställningarna i analytics.

Kör du wordpress och pluginet “Google Analytics for WordPress” kan man fylla i den punycodedad domänen under “Domain Tracking:” så fixar den resten.

Jag har kört det här på min körkortsguide ett tag och jämfört det med AWstats och det ser ganska lika ut. Så det fungerar.

6 thoughts on “Google Analytics med IDN-domän”

 1. Har letat efter en fix i flera veckor, behövdes verkligen. Det är omotiverande att inte se framsteg! Nu fick jag äntligen lite mer motivation, tack så mycket!

 2. Ja, det är riktigt störigt när man inte kan se om man gör rätt. Jag letade efter den här fixen i något år :P.

 3. Could you copy paste the full code which you added to index file here?

  Looking forward to your reply
  Thank you,

  Toomas

 4. Hej!

  Ska sätta upp en sida som ska heta köpasmink.se. Intressant det du skriver om hur google ska kunna registrera trafik. Har du gjort en 301 redirect till samma domän fast utan “ö”et alltså korkortsguide i ditt fall? Vart ligger huvudinnehållet då, körkortsguide eller korkortguide?

  //Karolina

 5. Hej Karolina,

  Nej, jag har bara IDN-varianterna av mina domäner. Många rekommenderar dock att använda domänen utan ÅÄÖ om det går och då redirecta IDN-domänen till den. Det har flera fördelar, den enda fördelen med IDN är att det är snyggare.
  Det enda du behöver göra för att få analytics att fungerar med domänen köpasmink.se är att tala om för den att använda den punycodeade varianten med detta tillägg i analytics.koden:

  pageTracker._setDomainName(“xn--kpasmink-n4a.se”);

  Har du fler frågor om IDN-domäner eller e-handel för den delen så kan du maila mig på daniel.lindstrom@hamnpolare.net

 6. Hej!

  För fyra år sedan bråkade jag med problem åäö i domännamn, men efter ett tag gav jag i stort sett upp. Nu tycker jag trots allt att det skulle vara roligt att få korrekt statistik på mina sidor.

  Som det är nu räknas endast besök från vissa operativsystem (Android och Ios och några andra mobila OS). Jag använder punycode-versionen av adressen: 7h.xn--trby-loa.se

  (Se en gammal google-groups-diskussion, där jag har med samma fråga, här:
  http://productforums.google.com/forum/#!msg/analytics/uQkaviHUg3U/ICLJddWxqQsJ )

  M.v.h. Andreas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>