Korkade tips på hur en 17-åring kan tjäna 10 000kr

Internet Explorer verkar inte kunna youtube så det blir bara en länk till filmen :/. http://youtube.com/watch?v=209AVIhSOBk

Den här videon är från Ung Företagssamhet, en ideel organisation som är till för att stödja unga företagare. Filmen är på det stora hela ganska bra och ideen är utmärkt. Jag förvånas dock över hur dåliga förslagen är för en 17 åring. För det är det filmen hanldar om, hur man som 17åring skulle tjäna 10 000kr.

Det är många kända människor från framförallt näringslivet som är med i filmen och de har minst sagt konstiga förslag. Stefan Edberg pratar om en affärside för framtiden, kanske ett äldreboende – vilken 17-åring skulle kunna göra det? Signhild Arnegård Hansen är ordförande för Svenskt Näringsliv och Ung företagsamhet, hon tycker att man ska jobba på McDonalds och spara ihop pengar till ett eget imperium, det känns inte riktigt rätt, Ung företagsamhet borde väl promota entrepenörsskap? En caféägare skulle jobba på en krog i solen, också ett konstigt tips till en 17-åring. Sångerskan skulle tigga pengar genom ett brev till rika, kanske kombinera det med en form av avkastning. Förstapriset i konstigaste tipset till en 17-åring som vill tjäna 10 000 vinner näringsminster Maud Olofsson. Hon tycker att man ska uppfinna en mikrofon som är liten och passar till klänningar, vad är det för jävla tips? Nästan som om hon inte tar filmen på allvar. De här människorna verkar ha missat filmens frågeställning, “Vad skulle du göra om du var 17 år och ville tjäna 10 000 kronor?”

Kamprad skulle steka kycklingar utanför en fabrik, känns rimligt. Börje Ekholm, VD på Investor skulle tvätta bilar och klippa gräs. Den andra musikern skulle sälja grejer på loppis. Michael Treschow skulle hjälpa gamlingar med teknikprylar. Gunilla Bergström som skriver Alfons-böckerna skulle baka bullar och muffins.

Jag har också läst på några bloggar om deras tips, Anton skriver köpa grejer från USA och sälja på blocket. Jacob skriver detsamma. Jag tycker inte heller dessa tips är så lockande för 17-åringar. Att tjäna 10 000kr kommer då kräva kanske 25 000kr i kapital, och då har man bra marginal och skattar inte.

Nej, de tips som är bra är Ekholms tvätta bilar och klippa gräs, Bergströms baka bullar och Treschows hjälpa gamlingar med teknikprylar. Varför? Jo för att det kräver minimalt kapital och man tjänar pengar på sitt eget arbete.

Vad skulle jag göra? Jo, jag skulle nog baka bullar och bröd och sälja på torget. På sommaren skulle jag gå på stranden där det befinner sig mycket folk och sälja kall dricka, glass och feta smörgåsar. Dessa verksamheter kräver väldigt lite kapital och håller god marginal.

4 thoughts on “Korkade tips på hur en 17-åring kan tjäna 10 000kr”

 1. Faktum är att jag själv gjort just det jag tipsade om när jag själv gick på gymnasiet. Med marginaler på 50 – 70% så krävdes det inget stort belopp att komma upp i dessa summor.

  Jag började med runt 2 000 kr har jag för mig, första försäljningen gav runt 4 000 – 5 000 kr. Dessa återinvesterades och denna försäljning gav runt 8 000 – 10 000 kr vilket återigen återinvesterades och gav runt 16 000 – 20 000 kr. Och så vidare.

  Det fina med det hela är att det krävde väldigt lite tid. Man la ner kanske 2 – 3 timmar på en månad med att leta inköpsställen (Asien, Tyskland och USA var de jag oftast köpte från).

  Sedan la man ner kanske ytterligare 2 – 3 timmar med att fota allt, skriva beskrivningar och lägga ut till försäljning.

  Därefter gick det till sist åt 4 – 5 timmar att paketera allt som blivit sålt och skicka det.

  Så totalt rörde det sig kanske om 1 – 2 heldagar i månaden i arbetstid (i alla fall när man låg på så här små volymer, sedan krävdes det naturligtvis allt mer och mer tid).

  Detta medförde att det nästintill inte tog någon tid från studierna och man faktiskt hade tid med vanliga extrajobb samtidigt, t ex sommarjobbade jag de flesta somrar samt jobba extra i december/januari på posten några vintrar då de behövde mycket extra folk pga julkorten.

 2. Jag vill bara förtydliga att det Jakob och Antons tips inte ska förknippas med Maud Olofssons och de andra dåliga tipsen, dom är i en klass för sig.

  Jakob: Fungerade det så lätt och bra för dig så var det klart en bra grej. Jag tror dock att tipset är lite stort för de flesta 17-åringar. Men, man kanske inte behöver sätta sig in i så mycket importregler osv. på den här nivån.

  Jag hade nog själv inte tänkt att sätta mig in i några livsmedelsregler när jag skulle baka bullar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>