New York, Dag 3

Vi tog oss upp mot Times Square direkt på morgonen för att få turistbussbiljetter. Vi handlade sådana fort och hamnade i en feet kö till bussen. Vi/Jag tröttnade rätt fort och så kom vi på den brillianta iden att gå runt kvarteret och gå på en hållplats innan. Där var det inte en människa :P.

Vi åkte buss en stund, hoppade av i SoHo och köpte varsin macka på Subways av alla ställen. Det fanns ingenstans att sitta, varken där eller någon annanstans, så det slutade med att vi käkade ståendes i ett hörn. Då hade vi gått lite vilse och det tog en stund innan vi hittade tillbaka, medans vi gjorde det gick vi förbi en espressomaskinsaffär, den var inte öppen, men i skyltfönstret hade dom både nytt och gammalt, bland annat ett helt gäng med Ranciliodolmar.

Jag tog en espresso på Dean & Deluca, var helt okej, sen hoppade vi på nästa buss. Guiden där tipsade om att man skulle åka till Frihetsgudinnan och Ellis Island på eftermiddagen, då var det mycket mindre folk. Så vi hoppade av där, köpte biljetter och gick på båten. Var kanske 25 människor i kön före. Grymt mycket bättre än dagen innan!

Båtresan tog 15-20 minuter och så fick vi gå runt och kika på statyn. Av någon underlig anledning så måste man ju anmäla innan att man vill gå upp i den, det hade vi ju såklart inte gjort. Men vi har sett statyer förut och utsikten är ju liksom över Staten Island och det vet vi ju hur ocoolt det var. Jag hade hela båtresan och på håll tyckt att statyn var så liten, men jag ångrade mig när vi var där. Den var enorm. Vi hade en audio guide, men jag var mest rädd för regnet och snabbade mig att ta bilder innan det blev helt svart.

Vi hoppade sedan på båten till Ellis Island, där nästan alla immigranter togs om hand. När de kom i land så var det snabba koller som gällde, är du sjuk? Gå dit, är du frisk gå dit, osv. Trots detta tog de faktist emot ca 98% av alla som kom till USA under den stora immigranttiden. Mellan 1890-1915 immigrerade ca 500 000 svenskar till USA via Ellis Island. Runt den tiden fanns ca 5 miljoner människor i Sverige, alltså 10% stack iväg till USA, det var rätt mycket!

När vi var på museet på Ellis Island började det verkligen ösregna :(. När vi hoppade av båten fortsatte det regna och vi hoppade på en turistbuss men satt inne och såg inget. Vi tog oss iaf gratis upp till Times Square igen. När vi kommit dit så slutade det regna. Vi letade reda på någonstans att käka, det blev en skum kinesisk restaurang. När vi kom in visade det sig att den var ganska fin. Jag hade flipflopps på mig, det gillade dom nog inte riktigt och vi fick ett konstigt bort för 8 personer men med bara 2 stolar brevid varandra. Menyn hade huvudrätter från $10 till $80, sådana restauranger är jag alltid lite rädd för. Det gick dock bra och maten var kanonbra!Jag försökte ta med mig vad jag trodde var kvittot, då kinesgubben ritat så fina tecken, men det gick inte, han sprang efter mig i trappen ut :).

Vi tog sen en sväng i kvarteret och sedan tunnelbanan tillbaka till hotellet. På tunnelbanestationen lyckades jag köpa en adapter för strömmen så vi kan ladda alla grejer. Den kostade $8 och jag klassade det som ett klipp, indierna hade försökt sälja dom för både $20 och $30. Jag går nog inte in i en sådan elektronikbutik igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>