Ska bankerna räddas?

Jag snubblade över en artikel på DI.se där Johan Norberg hade intervjuats. Johan Norberg är som väl de flesta vet en väldigt liberal författare och debattör. Artikeln handlar om det är bra att banker och försäkringsbolag räddas, så som i fallen Bernie Mac, Fannie Mae och AIG. Johan Norberg som den liberal han är tycker ju såklart att detta är fel då det på sikt kommer att störa marknaden. “Spontant känns det väldigt olustigt. Om en marknadsekonomi ska fungera så betyder det att man tjänar på att göra bra saker och förlorar på att göra dåliga saker.”. Han säger också att anledningen till att Bank of America tog över Merryl Lynch kan ha varit att de vill göra sig så “stora” att de inte tillåts gå omkull.

Det är mycket intressant detta, jag hörde på nyheterna under dagen att också Morgan Stanley kanske går ihop med Wachovia. Det kanske slutar med en stor fet amerikansk bank styrd av staten. Jag håller med Norberg i sitt resonemang och framförallt i “Det viktigaste är att aktieägare, direktion och styrelse förlorar. Det ska kosta allt att bli räddad. Staten ska bara skydda systemet, aldrig enskilda investeringar.”

Självklart så måste en liberal debattör ha denna inställning, det är ju det han står för. Men jag undrar lite hur det går för de stackare som sitter med pengar på banken och lån i den samma om en stor bank går omkull. Pengarna försvinner och lånen säljs till högstbjudande. Det är väl så som det i stort har varit hela vägen och det som orsakat hela krisen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>