Swedbank, Scania & Finanspressen

Idag var det ryktenas dag. För mig blir det mer och mer tydligt hur finanspressens sätt att skriva och val av rubriker hjälper till att styra börsen. Självklart är det ju alla småsparare som reagerar på det som skrivs, det är kanske inte så många instutionella placerare som säljer alla aktier bara för att det står något negativt i DI.

Ryktena som har justerat börskurser idag är budryktena på Scania och ryktena om säkerheterna som finns för de lån som Swedbank har till Lehman brothers. Scaniaaktien gick upp dryga 12% idag på nya rykten om uppköp ifrån MAN eller VW. Förra gången som VW köpte Scaniaaktier så betalade de 200kr/st vilket är mer än dubbelt så mycket som den kostar idag. Swedbank gick ner dryga 3% på ryktena om att ungefär 40% av de byggnader som skulle stå som säkerhet för lån som Swedbank har till Lehman Brothers bara är byggarbetsplatser.

Båda dessa nyheter är bara lösa rykten som det skrivits om i finanspressen. Jag är övertygad om att många småsparare köpte Scania på ryktena och många småsparare sålde Swedbank i oro.

Jag tycker att det tyvärr är lite mycket aftonbladet över rubriksättning och artiklar, framförallt i DIs nätupplaga. DI.se är den tidning som har mest och snabbast rapportering vilket gör att den är väl besökt. Jag tycker då att de borde ta ett större ansvar och inte sätta sådana rubriker som de många gånger gör. Jag skrev ett exempel för någon vecka sedan om detta. Andra tidningar sköter sig bättre men rapporterar inte lika mycket och ofta. Så, framförallt, skärpning DI.se

VA.se, VA.se, svd.se, dn.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>