Trångboddhet

Jag har funderat lite på det här med trångboddhet och compact living och om det finns någon definition på vad det är. Och det visar sig att Boverket har någon form av definition på detta i sina boendevillkor. Den lilla artikeln finns på boverket.se. Där står det att alla i ett hushåll ska ha varsit rum men sammanboende par får dela rum och här ska man räkna bort vardagsrum och kök. Artikeln säger också att alla som bor i en enrummare är trångbodda. Den här definitionen kallas trångboddhetsnorm 3 och är den norm som ligger till grund för tex. bostadsbidrag.

I ett PM från Boverket skrivet 2004 går att läsa att 2002 var ca 15% av Sveriges hushåll trångbodda enligt trångboddhetsnorm 3 och dessa siffror från 2002 verkar vara de senaste som publicerats. Det står i samma PM att trångboddheten i Sverige var stor fram till 1960-talet och minskade kraftigt från 13% av hushållen 1965 till endast 1% 1975, detta då enligt trångboddhetsnorm 1 som formulerades på 1940-talet. Enligt denna norm fick det vara högst två personer boendes i varje rum, köket oräknat, för att inte hushållet skulle klassas som trångbott. I mitten på 60-talet ändrades dock normen till att max 2 boende per rum med kök och även vardagsrum borträknat. Detta gjorde att 43% av Sveriges befolkning var trångbodda. Det minskade dock kraftigt i enlighet med regeringens mål genom miljonprogrammet och 1975 var endast 7% trångbodda enligt trångboddhetsnorm 2.

Normen för vad som anses trångbott har alltså ändrats kraftigt med tiden. Från max 2 personer i varje rum till att alla ska ha varsit rum och ett vardagsrum som ska vara tomt och i stort sett så är det bara omdefinieringen av normen som ökat denna andel när vi har tyckt att vi behöver mer plats.

De 15% av hushållen som är trångbodda i Sverige idag blir ungefär 500 000 hushåll, av dessa är ca 300 000 ensamboende som oftast bor i en hyresrätt. Ungefär 70% av de trångbodda hushållen bor i hyresrätt vilket antagligen har en ekonomisk aspekt och inte att dessa hushåll så som vi har valt att bo trångt utan deras ekonomiska situation tvingar dem till detta.

Jag tycker dock att det är lite märkligt att alla som bor i en etta räknas som trångbodda. En enrummare kan vara ganska stor. Jag har tex. en kompis som bor i en etta på 45kvm. Jag tycker denna norm ger svenskar “onödig lyx”.

Jaha, vad kom jag fram till här då. Jo, att myndigheterna ger bostadsbidrag för att man ska slippa bo mer än 1 person i varje rum och jag har fått en definition på vad trångboddhet är. Sen att jag tycker att det är konstigt att denna norm är satt på antal rum. En enrummare kan som sagt se väldigt olika ut. Jag tycker åtminstone att man ska bo på mindre än 30kvm om man bor för sig själv för att få vara med i Compact Living gemenskapen. Är man flera får man sedan lägga på 15kvm annars är det inte Compact Living.

Vad anser ni om min definition på compact living?

I, , ,

13 thoughts on “Trångboddhet”

 1. Bor i en etta på 46m2 + biytor 10m2.
  Detta gör att jag per definition är trångbodd men jag tycker det är helt ok då jag kan ha sängen i “garderoben” på ca 10m2 med takfönster.

  Folk är allmänt bortskämda. Trångboddhet är bra för uppvärmningen av bostaden ;)

 2. 46m2 är ju as stort :P.

  Ja, det är väldigt bra för uppvärmningen, 2 människor i ditt “sovrum” eliminerar nog allt behov av element skulle jag tro.

 3. Hej
  Det var ett tag sen du skrev om trångboddhet har
  du fått fram något mer själ är vi boende i stockholm i en etta på 24 m2 jag min fru och vårt barn på 8 år som har adhd och vi har inte skäl till att få förtur för vi är inte enligt bostadsförmedligen trångbodda eller ha något själ att få förtur.

 4. Hej Lars,

  Enligt trångboddhetsnorm 3 är alla enrumshushåll trångbodda. Du kan läsa om denna norm här: http://www.boverket.se/templates/Page.aspx?id=210&epslanguage=SV

  Ni är ju till och med trångbodda enligt norm 1 som forumlerades på 40-talet. “Enligt denna norm fick det vara högst två personer boendes i varje rum, köket oräknat, för att inte hushållet skulle klassas som trångbott.”

  Det är ju den normen som används för bostadsbidrag tex. Det är ju lite konstigt om ni då inte skulle räknas som trångbodda.

  Däremot kan ju inte jag säga något om hur bostadsförmedlingar bryr sig om detta.

 5. Jag tycker att mycket handlar om planlösning. Jag bor på 32 kvadrat men med en ganska dålig planlösning, där det är svårt att få till möbleringen riktigt bra. Det gör att det känns mindre än det är.
  Men jag håller med om att gränsen borde gå nånstans runt 30 kvadrat. Hade jag inte haft en så dålig kokvrå, så hade jag inte haft nåt att klaga på med min bostad.

 6. Roligt att hitta någon mer som hyllar “trångboddheten”! Själv bor jag med man och 18-årig dotter i ett 50 år gammalt sommarhus på sammanlagt 32 m2 fördelat på två våningar. Fungerar alldeles utmärkt med lite planering och god vilja. Tycker idag att det blir så fel när man å ena sidan står och diskar ur tomma mjölkförpackningar och kör tre mil för att kunna lämna tomflaskor och sen å andra sidan bygger hus på 250 m2 som ska värmas upp…. Här rymmer braskaminen 3 vedträn och dessa värmer hela huset i ca 2 timmar! Fast visst drömmer jag vissa dagar om ett lite större kök…..

 7. Hej Maude,

  Ja, att bo trångt är smidigt, billigt och miljövänligt. Vi har dock flyttat från vår lilla 1:a och bor nu på 70m2. Många gånger känns det onödigt, som när man ska städa och betala hyran, men det är faktiskt lite skönt att slippa just den där planeringen och viljan man måste ha när man bor flera stycken på liten yta.

 8. I samband med ombildning till bostadsrätter kommer jag att flytta från en 2:a på 54kvm med balkong på bottenvåningen(men trevligt läge)till en etta på 38kvm med balkong och strålande utsikt, bra kök, platsbyggd himmelssäng med förvaring. Familjen består av en person tre katter och en mellanstor hund. Jag kommer att köpa ettan och får väldigt låg boendekostnad, nästan inga lån alls. Detta har väckt ramaskri i min omgivning. Jag är nämligen 49 år och då får man inte bo i en etta! Då ska man vara etablerad och skaffa radhus tydligen. Det är så tråkigt med denna negativa reaktion. Själv tycker jag att det ska bli en spännande utmaning. Jag är inredningsintresserad och funderar på fiffiga förvaringslösningar. Framförallt ser jag väldigt mycket fram emot de låga boendekostnaderna. Vad tycker ni blir jag en väldigt trångbodd tant?
  Gunilla

 9. Hej Gunilla,
  Jag tycker att det är en kanonbra idé! Man kan göra massor med en 1:a på 38kvm. Gör man det bara på rätt sätt så kommer det inte ens bli trångt.
  Du kan ju upplysa din omgivning om allt kul du kan göra för pengarna du sparar på att inte ha 100kvm radhus att städa.

  Lite trångbodd blir du ju men det är absolut inget dåligt!

 10. Tack för din support!Ja, jag känner att det här kommer att bli väldigt bra. Flytten blir i slutet av augusti och tills dess ska jag göra den första riktiga rensningen och sorteringen av prylar sen jag lyttade heifrån för snart 30 år sedan.Jag tror att jag kommer att känna mig lätt efteråt.
  Gunilla

 11. Åh, vad glad jag blir av alla kommentarer. Sitter och läser in mig på compact living. När jag och min man väntade vårt första barn flyttade vi från en lägenhet på 70kvm till en på 60kvm. Nu väntar vi vårt andra barn och står precis i färd med att flytta från Malmö till Sthlm för att komma närmare familjen. Planen är att flytta till en etta. Vi vill inte ha en massa yta som vi aldrig utnyttjar som ska rymma prylar som vi aldrig använder! Tack för all inspiration. Och för att kommentera inlägget, det är helt galet att det ska räknas som trångboddhet att inte ha ett rum till varje person i hushållet.

 12. Trångbodd.. bor i en 2:a 58kvm. tre barn två vuxna. tre1/2 trappa upp utan hiss. barnvagnsrum i källaren(dvs ännu en trappa ned)en dörr till skyddsrummet med hänglås för att ta sig in. Hatar mitt liv varje dag.

 13. Hej hej. Vi bor sex personer ( 2 v+4b) i en fyra på ca 100 kvm. Vi känner oss rätt trångbodda, dels pga att vi bara har en toa (morgonbestyren kräver noggrann schemaläggning) men också för att de äldsta barnen har svårt att kunna umgås i lugn och ro med kompisar här hemma. Men det som är värst är att ventilationen inte funkar riktigt. Det blir mögelpåväxt i fönsterkarmarna etc, det blir mkt snabbt dammigt osv. Så möbler och bra förvaring är bara en aspekt av trångboddhet. Det finns andra sidor också! /fyrbarnsmorsan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>