Varför gör belgarna såhär?

Okej, nu är det inte bryggeribolaget som spottar ur sig Duvel som kommer spotta ur sig Budweiser, men i alla fall! Belgien är ett land med en fin öl-kultur, “Duvel [ˈdʏːvəl] är ett belgisk överjäst gyllenfärgat öl av aletyp, med 8,5 procents alkoholhalt. Smaken beskrivs av kännare ganska fylligt, den har fin syrlighet och markerad beska.”, hur Budweiser låter det? Okej, nu kanske vi inte ska jämföra potatis med annans, men fortfarande, människorna är ju belgare! Någon skam borde de väl ha i kroppen? Anledning till ilskan är såklart nyheterna om att InBev köpt Anheuser-Busch för 52 miljarder dollar. Jaja. Ännu större anledning att då bara dricka riktig öl! Fortsättningen av den här posten blir därför öltips för att ni ska slippa behöva dricka dålig öl.

Duvel - “…ett belgisk överjäst gyllenfärgat öl av aletyp, med 8,5 procents alkoholhalt. Smaken beskrivs av kännare ganska fylligt, den har fin syrlighet och markerad beska.” – Ett bra, hyffsat lätt nybörjar öl. Det är lätt att få tag på, finns på många pubar och på de flesta Systembolag Nr 1654 och 23,30kr för en 33cl flaska.

Maredsous 6 Blonde – “Fruktig, humlearomatisk, balanserad smak med inslag av jasmin, grapefrukt, halm och ananaspastill.” Hmm. ananaspastill vet jag inte. Men det är ett gott öl i samma klass som Duvel dock endast 6% alkohol, detta upplevs oftast som enklare att dricka för ovana. Maredsous 6 skall finnas på alla Systembolag och har nr 1511 och kostar 15,40kr för 33cl.

Chimay Blå – “Medelstor beska. Mycket fyllig, bränd, rostad smak med inslag av knäck. Jästfällning.” En mörk ale med brända toner. Jag själv dricker inga mängder av denna utan nöjer mig oftast med 1 flaska. Den håller en alkoholhalt på 9% och är ganska mustig. Öl i klassen Trappistöl bryggt av munkarna i Trappistordern, testa även de övriga Trappistöl också. Nr 1651 och 27,60kr på Systembolaget. Får du tag på osten så kan det vara gott till också.

Chimay Vit – “Smakrik, nyanserad, fruktig öl, inslag av humle, bittra örter och pomerans. Jästfällning.” En ljus ale i stil med Duvel, mycket bra öl detta. Alkoholhalt på 8% som gör den väldigt fruktig. Nr 1657 och 25,90kr på Systembolaget. Finns på många men långt ifrån alla Systembolag.

Längst ner får en amerikanare vara med, men utan bild. Sierra Nevadas Pale Ale är väldigt fin. “Fruktig, lätt knäckig doft med inslag av humle, blommor, aprikos och mandarin.” Finns i lite mer välsorterade Systembolag och har Nr 1525. Jänkarna kan faktiskt göra bra öl också.


En lätt genomgång på några vanliga belgiska ale och en jänkar Pale Ale. Ni kan dricka de flesta på många pubar och även köpa hem. Vill ni ha ett lättare öl så tipsade jag tidigare om Estrella, en spansk lager som är väldigt fin.

Bilderna har jag stulit från wikipedia och smakbeskrivningarna och info från wikipedia samt systembolaget.

Relaterat: VA.se, DN.se, DI.se

2 thoughts on “Varför gör belgarna såhär?”

  1. Anjelina, man kan alltid lära sig :). Det handlar alltid om att hitta sin nisch. Du kanske gillar just mörk belgisk ale, man vet aldrig :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>