Vecka 41 – J&N Gethumbwini Estate

Den här påsen fick jag av några goda vänner när vi hade födelsedagsfest förra helgen. Tänkte att den får bli nästa veckas kaffe. Det här är ett singel estate kaffe och Gethumbwini Estate är en Kenyansk gård där kaffet växer på väldigt höghöjd, 1800 meter över havet. Den höga höjden gör att kaffet växer långsamt och detta gör att det utvecklar enorma svartvinbärskaraktär som gjort gården världsberömd.

När jag först öppnade påsen i köket så spred sig en enormt härlig doft av svartvinbär och frukt. Christin kände också doften och kom och frågade vad det var. Ett väldigt aromatiskt kaffe. Jag började med att mala den på något steg grövre än Moaken, det resulterade i 1-2cl kaffe i koppen och ett ganska tråkigt kaffe. Eftersmaken hade en tydlig grapesmak och beskhet men i övrigt ganska platt. Jag malde den lite grövre och fick en mer normal doserad espresso, fin och ljus crema och en ännu tydligare grape-beska och väldigit mycket syrlighet. När jag kör nu får jag lite svartvinbär, lite “som te doftar” och grapen i eftersmaken. Det blir dock ganska tunt när man brygger det som en vanlig espresso. Jag rekommenderar nog en lite tajtare variant för att detta kaffe ska bli optimalt

J&N Gethumbwini Estate

3 thoughts on “Vecka 41 – J&N Gethumbwini Estate”

  1. Jo syra blir det, men på nått vis så gillar jag det. Men jag borde nog införskaffa en press eller en aeropress. Har bara inte bestämt mig, kanske ska man ha båda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>